EVENEMENTEN

Hieronder het complete overzicht van alle evenementen tijdens Dorpsfeest Santpoort. Klik op een evenement voor meer informatie.

Zaterdag 31 juli 2021

Anders dan gewoonlijk, wordt het Rondje Zandhaas dit jaar een rondje individueel of in kleine groepjes wandelen, zodat het een “Covid-vrije” editie op 1,5 meter wordt. Deelnemers mogen zelf bepalen hoe laat ze vertrekken voor de afstanden van 5, 10, 15, 20, 25 of 40 km. Maar er is dus geen startbureau (geen feesttent op het evenemententerrein bij de Ruïne van Brederode), geen controlepunten, geen EHBO en geen uitpijling van de route. De 6 routes zijn vanaf 29 juli gratis te downloaden om zelf uit te printen via www.rondjezandhaas.nl. Als mooi start- en finishpunt zou je het NS-station in Driehuis kunnen aanhouden.

Verder moeten de deelnemers de route op eigen kracht volbrengen, want ook dit jaar zijn er geen vrijwilligers langs de route die u kunnen helpen bij vragen of problemen. Langs de route (het is een rondje) zijn wel voldoende rustlocaties opgenomen, maar dat zijn geen controleposten. En om teleurstellingen te voorkomen, meldt organisator Erik Miessen dat er dit jaar ook geen medailles zijn. Maar hij geeft aan dat er wel een sticker en/of stempel (waarmerking) van de organisatie is voor in het wandelboekje.

De organisatie hoopt met deze Covid-vrije editie toch op 31 juli 2021 een alternatief te bieden om de wandelschoenen aan te trekken om van de mooie omgeving van Santpoort te genieten!

10.30 – 14.00 uur / Vertrek Weyman Weide (zonder publiek).

Rondrit voor authentieke aanspanningen door Santpoort en directe omgeving. Geen sherry-stop en geen publiekspresentatie. Wel genieten vanuit de eigen voortuin of langs de route.

Fred Brans heeft zich ook dit jaar maximaal ingespannen om deelnemers aan de start te laten verschijnen. Wel meldt hij van tevoren dat het lastig wordt om veel eigenaren van authentieke rijtuigen te mobiliseren om voor deze aangepaste, relatief korte route naar Santpoort te komen. Bovendien is een aantal deelnemers uit Zuid-Nederland afkomstig die hun komst ook nog niet kunnen bevestigen.

Om ondanks het schrappen van de sherrystop en publiekspresentatie toch maximaal te kunnen genieten van de aanspanningen die wel mee doen, zullen er meer straten in Santpoort en omgeving worden aangedaan. Hoe de route precies verloopt, zal vanaf 27 juli op de website www.dorpfeestsantpoort.nl en in het weekblad Jutter/Hofgeest worden gepubliceerd.

Sponsor: Fred Brans Vee- en Transportbedrijf.

Zondag 1 augustus 2021

11.30 – 17.00 uur / Geen centrale start

Organisator Enrico Does laat weten dat hij de deelnemers vorig jaar enorm heeft gemist, maar dat het dit jaar – met aanpassingen – toch weer mogelijk wordt om het Footgolf toernooi te organiseren. ”Belangrijkste is dat we met zijn allen door ons mooie dorp en omstreken weer een gezellig dagje hebben”, laat hij de deelnemers weten.

Op 12 juli 20.00 uur was de inschrijving. Binnen enkele minuten was het maximale aantal teams (van 10 personen vanaf 18 jaar) bereikt. Dit jaar geen centrale start, geen prijsuitreiking en geen finaleronde. Wel een onderlinge competitie met jouw eigen team.

Alleen de teamcaptains melden zich tussen 10.30 en 10.45 uur bij café Bartje. Daar krijgen zij een lijst met route van de 20 holes die hun team gaan lopen. Zij appen hun teamleden om aan te geven waar de eerste hole voor het team is. Vanuit huis zullen de teamleden naar de juiste begin hole gaan. De bedoeling is dat iedereen om 11.30 uur bij de juiste hole staat en begint met de ronde.

Het spel is ongedwongen. Loop je minder holes? Prima! Loop je ze alle 30? Ook goed. Je krijgt 20 aangewezen holes en daar is de planning op gebaseerd. Je bepaalt als team wat je wilt, maar houdt wel de volgorde aan. Helaas dit jaar geen holes bij Duin en Kruidberg, maar nieuw is Villa Westend met een aantal nieuwe spectaculaire holes. Verder liggen de volgende horecagelegenheden langs de routes: de Bank/Bartje, IJsboerderij de Hoeve, Villa Westend, de Wildeman en Boschbeek.

Je krijgt de tijd van 11.30-17.00 uur. Daarna wordt alles opgeruimd. Na afloop kan uitsluitend de teamcaptain de scoringslijst inleveren bij café de Wildeman en krijgt hij/zij een klein prijsje voor de winnaar van het team. Een biertje of wijntje voor onderweg is toestaan maar ruim je afval op. Ieder team is verplicht een vuilniszak mee te nemen. Spreek elkaar aan als iemand vergeet zijn troep op te ruimen, anders loopt dat team het risico om volgend jaar uitgesloten te worden van deelname.

Om het spelletje meer cachet te geven is de traditionele “footgolf-outfit” met je team gewenst. Shirts kan je eventueel bestellen bij Hans Coesel of bij Bob City Sports. Kosten voor deelname bedraagt €25,00 per team, contant te voldoen door de teamcaptain bij het aanmelden van zijn/haar team. Vragen of opmerkingen? Enrico Does, enricodoes@hotmail.com

Maandag 2 augustus 2021

13:00 – 17:00 uur / nieuw! Boulodrome PUK

Vanwege Corona wijken de gezamenlijke organisatoren (PUIJ en PUK) uit naar het veilige Boulodrome van PUK (Petanque Union Kennemerland) aan de Van der Aartweg 31, Haarlem (voor navigatie Vlietweg 2). Het gaat om een zogenoemd “Doubletten Melée”-toernooi, toegankelijk voor iedereen die van het gezellige Franse petanque houdt, ongeacht het niveau (leeftijd vanaf 8 jaar).

Deelnemen kan uitsluitend via voorinschrijven tot zondag 1 augustus 20.00 uur via www.puij.nl. Vol is vol. Teams worden via loting samengesteld. Info: Aad de Gier, Petanque Union IJmond (PUIJ), toernooi@puij.nl. Deelname 2 euro, ter plaatse contact te betalen.

Dinsdag 3 augustus 2021

Het bestuur van de Harddraverij Vereniging meent dat ieder kind in Santpoort de kans moet krijgen om te leren ringsteken op de fiets. Dit is een traditie die niet overgeslagen mag worden. Daarom is het blij dat het ringsteken op de fiets voor de jeugd dit jaar wèl kan doorgaan.

 • 9.00 uur: kinderen t/m 9 jaar. Inschrijven 8.30 uur bij de jurywagen; deelname gratis. Hoofdprijs fiets.
 • 11.00 uur: kinderen van 10 t/m 15 jaar. Inschrijven vanaf 10.30 uur bij de jurywagen; deelname gratis. Hoofdprijs fiets.

Er wordt niet op publiek gerekend en er zullen daarom ook geen dranghekken op het parcours worden geplaatst. Het feest is puur bedoeld voor de kinderen. Begeleiders die desalniettemin toch meekomen moet 1,5 meter afstand aanhouden en zittend kijken. Neem dus je eigen stoel/kruk mee! Zo moet het met elkaar toch mogelijk zijn om dit feestje voor de kinderen te kunnen vieren?

Sponsor: Rijwielhuys Santpoort.

10:00 – 12:00 uur / De Naaldkerk

Even ‘op adem komen’ met meditatieve muziek, inspirerende teksten, moment van bezinning en geleide-meditatie? Dan ben je van harte welkom in de Naaldkerk voor een rustige geest en ontspannen lichaam. Mark Metselaar is er voor wie toe is aan een geleide meditatie en diep ontspannende ademhaling. Adem je hoofd leeg en je hart vol! Het programma begint met meditatieve muziek en inspirerende teksten. Daarna worden de deelnemers meegenomen in ontspannende ademhalingstechnieken en geleide meditatie. Tot slot nog even napraten op 1,5 meter afstand, waarbij je o.a. een kaars voor iemand kunt opsteken.

Deelname is gratis. Aanmelden vereist via info@markmetselaar.nl. Max 70 personen. Vol is vol.

Meer informatie 06-25532066.

Woensdag 4 augustus 2021

16.30 – 18.00 uur / Rondom Naaldkerk (let op! Uurtje eerder!)

De jeugdloop (t/m 12 jaar) over 1 km start om 16.30 uur, de 7 van Santpoort (over 7 km) start om 17.00 uur. In beide gevallen gaat het om een prestatieloop (dus geen officiële wedstrijd). Natuurlijk zijn er wel bekers voor de snelste man en snelste vrouw. Daarnaast zijn er ook bekers voor de snelste Santpoortse man en vrouw. Ook aantrekkelijk is dat er sprintpremies van €35,00 klaarliggen voor de dame en heer die de eerste ronde van de 7 van Santpoort het snelst afleggen. Ze krijgen deze echter pas uitgekeerd als zij de volledige 7 km ook daadwerkelijk binnen een uur uitlopen.

Startnummers kan je ophalen bij Dorpshuis ‘t Terras tot half uur voor start. Neem die eventueel ook voor je loopmaatjes mee om drukte bij de inschrijving te voorkomen.

Net als voorgaande jaren is de Start/finish Molenveltlaan. Omdat je tijd pas gaat lopen als je onder de start door gaat, hanteren wij dit jaar een zogenaamde vliegende start. Het wordt daardoor mogelijk om op 1,5-meter afstand van elkaar over hele Molenveltlaan op te stellen.

Natuurlijk is het parcours autovrij, zodat iedereen op de weg kan lopen. Omdat publiek niet wordt verwacht (en er geen horeca is), worden geen dranghekken voor het publiek op de stoep geplaatst. Woon je aan het parcours of wil je als begeleider mee, kijk dan zittend toe. Neem je eigen stoel/kruk mee! Tarief om mee te doen? Jeugdloop: € 1 en “7 van Santpoort”: € 7.

Uitslagen zijn na afloop HIER te vinden.

Pinnen is niet mogelijk, dus graag contant geld meenemen. Voorinschrijven uitsluitend via www.dorpsfeest-santpoort.nl. Geen prijsuitreiking voor publiek.

Sponsor: SportConnection / SchaatsLab.nl en Gall & Gall van Setten

Donderdag 5 augustus 2021

16.00 – 19.00 uur / Langebaan Emmeloord

Dè Kroondag van het Dorpsfeest Santpoort kan gelukkig doorgaan! Er wordt gestreden om de “Aart Aarts trofee”. Echter dit keer niet in Santpoort zelf. De koers zal gereden worden op de grasbaan in Emmeloord, waarbij geen publiek mag komen. Dus geen activiteiten in de Hoofdstraat, maar de wedstrijd is live vanuit huis te volgen via RTV Seaport: Ziggo kanaal 37, KPN kanaal 1490 of internet www.rtvseaport.nl/live-tv. Lukt dat niet dan kan je altijd nog via de livebeelden via www.zeturf.nl bekijken.

De start van de kortebaan is later dan je gewend bent, dus heb je meer tijd om je te verdiepen in de prestaties van de deelnemers als je gaat inzetten bij de Totalisator (in het kader over het online gokken vind je alle instructievideo’s).

In 2019 werd er maar liefst 147.777,50 euro omgezet, een nieuw landelijk record. Gokken op “winnend” (uitbetaling als paard wint) en “plaats” (uitbetaling als paard bij eerste 3 komt) is populair in Santpoort. Het spel “Winscore” wordt ook steeds vaker gebruikt omdat de uitbetalingen daar fors kunnen zijn. Bij deze variant geef je van alle ritten per omloop aan wie de winnaar van de rit wordt.

Steeds meer Santpoorters weten de weg naar het online gokken te vinden. Het voorkomt dat je na afloop in de rij moet staan bij de totalisator. Je winst wordt dan automatisch op jouw persoonlijke account bijgeschreven. In het kader tref je belangrijke instructies aan voor het online gokken. Wil je gewoon inzetten bij de totalisator? Dat kan ook, want op het Broekbergenplein, nabij de Aart Aarts Muziektent, komt vanaf 14.00 uur de wagen van de totalisator te staan. Vergeet je Drafpas niet mee te nemen voor een gratis programma en respecteer de 1,5 meter afstand.

Belangrijk nieuws voor online gokkers Kortebaan

Als je online wil gokken, bereid je dan goed voor! Runnerz is inmiddels is overgenomen door ZEturf. Dat betekent dat je je account vooraf eenmalig moet overzetten. Niet moeilijk, maar moet je vooraf wel even in orde maken. Het bedrag dat je nog bij Runnerz tegoed had, neem je dan ook eenvoudig mee naar je nieuwe account bij ZEturf. Hieronder vind je de belangrijkste instructievideo’s die helder uitleggen hoe je te werk moet gaan en wat je waar kan vinden.

 1. Live beelden (https://ap.lc/cofG9)
 2. Storten en spelen (https://ap.lc/1gaGG)
 3. Runnerz account overzetten (https://ap.lc/8D5Em)
 4. Hoe werkt de ZEturf.nl startpagina (https://ap.lc/dubKM)
 5. Zo speel je “winnend”: https://vimeo.com/574850852
 6. Zo speel je “plaats”: https://vimeo.com/574843164
 7. Zo speel je “winscore”: https://vimeo.com/574846691

Vrijdag 6 augustus 2021

10.00 – 13.00 uur / In en rondom Santpoort

Paarden klaar? Puzzelen maar! Als alternatief voor de paardenevenementen wordt er één puzzeltocht georganiseerd voor ruiter en paard; de allereerste paard-en-ruiter-puzzelrit voor duo’s en teams door Santpoort en omgeving!

Een puzzelrit is een rit op je paard waarbij je opdrachten moet volbrengen en via aanwijzingen je route moet bepalen. Het gaat zeker niet om snelheid, sterker nog, je krijgt strafpunten als je te snel gaat, maar om plezier in het uitvoeren van de opdrachten. De rit duurt maximaal 2 uur.

Twee weten meer dan één, dus doe je de tocht samen met een andere combinatie. Als je het leuk vindt, mag je zelfs drie andere combinaties meenemen. Dus het team bestaat maximaal uit 4 personen.

Aan wat voor soort opdrachten moet je denken? Bijvoorbeeld foto’s maken en doorsturen, de weg vinden door middel van foto’s, een rebus oplossen en antwoorden op vragen geven. Ook zal je onderweg elementen terugvinden over de bekende ‘paardenevenementen tijdens het dorpsfeest’. Een terugkerend onderdeel van de paardenevenementen is: ‘het schoonste geheel’. Ook dit jaar kan je een leuke prijs winnen als je je kleedt in het thema: “Pandemie, dat is het nie”. Leef je uit in de interpretatie van wat deze coronatijd voor jou betekent.

Inschrijven
Vooraf inschrijven is verplicht. Let op, de inschrijving sluit op woensdag 4 augustus 20.00 uur. Dat kan via het inschrijfformulier via deze link. Belangrijk om daar ook een emailadres en mobiel nummer in te vullen zodat je je starttijd kunt ontvangen en aanvullende info. Mobiel is noodzakelijk voor het uitvoeren van de opdrachten. 10 minuten voor je starttijd meld je je met je team op de Weymanweide. Kom niet eerder! Ter plaatse krijg je je laatste informatie en een routebeschrijving. Bij alle paardenevenementen geldt dat het dragen van een goedgekeurde, goed passende veiligheidshelm verplicht is. De cap moet voldoen aan de norm EN1384 (staat vermeld aan de binnenzijde van de cap). Het dragen van sportschoenen te paard is niet toegestaan. Schoeisel dient een hak van ten minste ½ cm te hebben. Bij alle evenementen zijn hengsten uitgesloten van deelname.

Is je outfit gecheckt en heb je alles begrepen? Starten maar met de eerste opdracht!

Deelname gratis. Voor verdere informatie of vragen kan je mailen naar gymkana@dorpsfeest-santpoort.nl of feestweek-santpoort@hotmail.com. Veel plezier!

15.30-18.00 uur / Skatepark Valckenhoeflaan

Stepcontest onder leiding van de gecertificeerde instructeurs Gio en Max van Stepschool Nederland (www.stepschool.nl) voor kids van 6 t/m 16 jaar. Stuntsteppen gaat over doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen, je grenzen verleggen, vallen en opstaan en plezier hebben. Onderdeel van Zomerpret Gemeente Velsen. Gratis deelname. Veel én mooie prijzen. Wel van te voren verplicht inschrijven via contact@schaatslab.nl. Geen publiek welkom, steppers only. EHBO aanwezig.

Zaterdag 7 augustus 2021

14.00 – 16.00 uur / Weyman Weide

Onze vrienden van de Oranje Vereniging Voorhout (OVV) hebben beloofd om wederom een supergladde buikschuifbaan van 50 meter aan te leggen. Dit jaar uitsluitend voor kids. 6 t/m 12 jaar start 14.00 uur en inschrijven vanaf 13.00 uur. De jeugd van 13 t/m 17 jaar start om 15.00 uur en kan vanaf 14.00 uur inschrijven. Hou bij het inschrijven 1,5 meter afstand van elkaar.

Het bestuur van de Harddraverij Vereniging vindt het belangrijk dat Santpoort aan talentontwikkeling bij het buikschuiven blijft doen. Sinds 2019 mag Martijn Gravemaker, alias “Kip in het bakkie” zich Nederlands Kampioen Buikschuiven noemen! Inmiddels zijn ook Joris Bergman (“de Navel”), de “Belly man” Dennis Wijker, Danny Does, alias “Het Fenomeen”, “De roze Tornado” Herman Berg, “De Witte Condor” (Maarten Sneekes) en “The Challenger” Levi Veldhuijzen een begrip in Santpoort en omstreken.

Om het spel voor de kinderen toch door te kunnen laten gaan onder de Covid-maatregelen, kan de organisatie geen publiek toestaan en is er geen horeca.  Er mag slechts één begeleider mee, die vanwege Covid-maatregelen zittend moet toekijken, dus neem je eigen stoel/kruk mee!

Sponsoren: Lowland Marine, Repromat.

Deelnemers
Belangrijk is dat deelnemers zich alleen vooraf online kunnen inschrijven voor de evenementen. Last minute ter plaatse opgeven is vanwege de coronamaatregelen helaas niet mogelijk. Alle inschrijfinformatie tref je per evenement in het bijgaande programma aan en kan via www.dorpsfeest-santpoort.nl worden geregeld. Kinderen die willen ringsteken op de fiets of het buikschuiven kunnen wel ter plaatse inschrijven.

Publiek
Publiek bij de evenementen wordt niet verwacht. Daarom worden er ook geen dranghekken geplaatst. Woon je aan het parcours of wil je als begeleider mee (één begeleider per kind) om te kijken, doe dat dan zittend en neem je eigen stoel/kruk mee en respecteer de 1,5 meter maatregel. Dat geldt met name ook bij het buikschuiven voor de kinderen, waarbij wij geen publiek kunnen gebruiken om het spel voor de kinderen toch door te kunnen laten gaan.

Om de 1,5 meter maatregel te respecteren worden er geen prijsuitreikingen voor het publiek gedaan. Mochten er prijzen te verdienen zijn, dan worden deze persoonlijk uitgereikt.

Belangrijk Veiligheid: 1,5 meter afstand!
Publiek
Het mag duidelijk zijn. Het wordt geen Dorpsfeest Santpoort zoals u gewend was. Maar het bestuur heeft het maximale gedaan om toch nog elke dag iets volgens de Covid-veiligheidsrichtlijnen voor het dorp te kunnen organiseren. Secretaris Henk Wieleman heeft tot vijf keer aan toe de aanvraag voor de vergunning aangepast, met bijgaand programma als eindresultaat. Puur om toch met elkaar een feestelijk samenhorigheidsgevoel rondom het Dorpsfeest te kunnen beleven. Steek daarom gerust uw Harddraversvlag uit, en zoek elkaar in kleine kring op om het leven te vieren.

Het bestuur wenst u – ondanks de beperkingen – een gezellig en veilig Dorpsfeest Santpoort en is ervan overtuigd dat dat ook kan als iedereen de 1,5 meter maatregel naleeft!

Deelnemers
In verband met de veiligheid doet het bestuur van de Harddraverij Vereniging een beroep op de deelnemers van evenementen: respecteer de 1,5 meter afstand regel, en doe alleen mee als je geen Covid-gerelateerde klachten hebt. Houd altijd de veiligheid in de gaten en volg de aanwijzingen van de organisatie soepel op.

De organisatie benadrukt dat in alle gevallen de deelnemers meedoen op eigen risico en dat het geen enkele verantwoordelijkheid op zich neemt voor schade aan deelnemers en/of hun dieren en/of hun eigendommen.

LET OP! Niet Parkeren
Dankzij de fantastische medewerking van de dorpsbewoners aan de verschillende parcoursen vormen ‘in-de-weg-staande-auto’s’ nauwelijks een probleem. Hoewel er veel evenementen zijn geschrapt, vragen we speciale aandacht voor de volgende evenementen:

 • dinsdag 3 augustus, Ringsteken

Het parcours Hoofdstraat, Anemonenstraat, Narcissenstraat en Terrasweg vanaf 8.00 uur tot 14.00 uur autovrij houden.

 • woensdag 4 augustus, 7 van Santpoort.

Let op! Parcours aan de Molenveltlaan, Dinkgrevelaan, Middenduinerweg, Burg. Enschedélaan en Schipbroekenweg vanaf 15.30 uur vrijhouden zodat de lopers vrij baan hebben op het parcours. Na 19.00 uur kunt u uw auto weer voor de deur parkeren omdat er geen wielerronde is.

EHBO
Ook in dit bijzondere jaar kan de Harddraverij Vereniging rekenen op de EHBO-afdeling Santpoort. Zij is bij de verschillende evenementen aanwezig. Het bestuur vindt het fantastisch, dat deze vrijwilligers ook dit magere jaar weer klaar staan om in noodgevallen kordaat op te treden. Op de website www.ehbo-santpoort.nl  krijgt u een indruk van deze organisatie. Ook kunt u zich hier als vrijwilliger aanmelden of meer informatie verkrijgen omtrent het doen van cursussen.

Privacy
Door deelname aan onze evenementen geeft u onze fotografen toestemming u te fotograferen. Deze foto’s kunnen voor publicatie op de eigen website en facebook pagina worden gebruikt. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat wij de foto’s op verzoek van de media aan hen doorsturen. Bovendien geeft u toestemming dat uw gegevens bij inschrijving in uitslagen voor publicatie worden gebruikt. Mocht u hier niet mee akkoord gaan, dan graag vooraf bij de organisatie melden.

Zomerpret Velsen
De kinder- en jeugdprogramma’s (tot en met 17 jaar) zijn dit jaar door de gemeente in het programma Zomerpret Velsen opgenomen. De Harddraverij Vereniging heeft daar een leuke subsidie voor mogen ontvangen. Waarvoor dank!

Hekkenteam
Ondanks het verdunde programma dit jaar, heeft het Hekkenteam weer haar onvoorwaardelijke inzet aangeboden. Hulde aan Nick Schoorl, Mark Schoorl, Casper de Jong, Frenk Duineveld, Robin Duineveld, Nick Wilms Floet en Nils Negenman. Top!

Vlaggen verhoogt feestvreugde
De organisatie vraagt de bewoners – zoals gebruikelijk – de vlag tijdens het Dorpsfeest uit te steken. De Harddraversvlag is voor € 15,00 te koop bij B&E IJzerhandel aan de Hagelingerweg 67). 

Foto’s
Omdat Joost Wouters en Aad de Gier zich als “huisfotograaf” hebben gemeld, mag u van veel evenement beelden verwachten. Omdat publiek niet welkom is, kunt u de activiteiten via de website blijven volgen.