Kortebaan: Nederland-België!

04aug13:0018:00Kortebaan: Nederland-België!

Evenementen details

Kortebaan: Nederland

Het bestuur van de Harddraverij Vereniging Santpoort is er trots op om de eerste kortebaan-interland Nederland-België te mogen organiseren. Hiermee gaat een langgekoesterde wens vanuit de drafsport in vervulling.

De kortebaan is van oudsher een Nederlandse sport. Hier hebben we een uitgebreid circuit met jaarlijks 25-30 kortebanen. In België is de sport in opkomst. Op het strand van De Haan vinden jaarlijks twee koersen soortgelijk aan de kortebaan plaats. Ook staat er op vrijdag 12 augustus voor de eerste keer een kortebaan in het Belgische Ruiselede op het programma.

Nieuw! Grand-16

Tijdens deze eerste interland is veel hetzelfde als tijdens de traditionele kortebaan. Het grootste verschil is echter dat het deelnemersveld bestaat uit paarden van Nederlandse én Belgische eigenaren. In totaal komen zestien deelnemers in actie. Zij strijden volgens het principe Grand-16. Dit betekent dat de verliezers uit de eerste omloop zich via een herkansing alsnog kunnen plaatsen voor de tweede omloop. In de eerste omloop starten 16 paarden, hierbij gaan er 8 paarden na winst door naar omloop 2. De verliezers hoeven met het Grand 16 systeem niet te treuren. Alle verliezers gaan naar een zogeheten “tussenomloop”. Ook voor deze omloop wordt via loting bepaald welke verliezers tegen elkaar strijden. Uit deze tussenomloop komen 4 winnaars. Deze winnaars worden ook geplaatst in omloop 2 van de kortebaan. Deze 4 paarden komen altijd via loting weer terug op de plaatsen 6, 8, 10 of 12. Het kan dus voorkomen dat een winnaar uit de tussenomloop weer terug wordt geloot tegen het paard waar hij al eerder tegen heeft gelopen.

Heeft het paard waarop je hebt gewed in de eerste omloop verloren? Niet getreurd. Via de tussenomloop kan het paard weer een plek terug bemachtigen in de kortebaan. Gooi daarom je tickets niet weg na omloop 1!

Gokken

Tijdens de Kortebaan in Santpoort werd in 2019 een recordomzet gehaald van maar liefst 147.777,50 euro om; een ongekend hoog nieuw landelijk record op de kortebaan. Gokken op “winnend” (uitbetaling als paard wint) en “plaats” (uitbetaling als paard bij eerste 3 komt) is populair in Santpoort. Het spel “Winscore” wordt ook steeds vaker gebruikt omdat de uitbetalingen daar fors kunnen zijn. Bij deze variant geef je in de eerste omloop van alle ritten aan wie de winnaar wordt. Voor uitleg van de alle spelmogelijkheden, kan je het beste kijken op de website: https://kortebaandraverijen.nl/hoe-werkt-het-wedden-bij-kortebaandraverijen. Daar vind je aan de hand van heldere video’s van totalisator ZEturf uitleg over de verschillende spelmogelijkheden.

Ook wordt er steeds meer via internet ingezet. Deze manier van wedden voorkomt dat je na afloop in de rij moet staan bij de totalisator. Er loopt overigens een mooie actie bij www.zeturf.nl. Maak op tijd een account aan maak ook gebruik van de aangeboden welkomstbonussen.

Komt u naar de baan en wilt u met contant geld inzetten (pinnen bij de totalisator kan ook), hou er dan rekening mee dat wij nog maar één geldautomaat bij de Readshop in Santpoort hebben, die tijdens het Dorpsfeest waarschijnlijk zwaar belast wordt. Regel op tijd uw contante geld.

De organisatie doet er alles aan om het geluid op de baan optimaal te houden, zodat iedereen de koers goed kan volgen. Maar door het vele (vaak enthousiaste) publiek kan je soms wat wedstrijd info missen. Daarom raden wij aan het wedstrijdverloop ook live te volgen via twitter @kbdraverijen.  

Veiligheid

Om de drukte in en rondom de kortebaan beheersbaar te houden, heeft de organisatie ook dit jaar extra veiligheidseisen meegekregen van de handhavers. Zo mag er absoluut geen glas mee de baan op. Verder wordt aan de bewoners gevraagd, om (uitsluitend  in geval van acute noodgevallen) hun doorgang door het huis naar de achtertuinen beschikbaar te stellen als vluchtroutes. En mocht u als bewoner aan het parcours overwegen om een steiger in de voortuin te zetten, weet dan dat de toezichthouders ook dit jaar contoleren op de veiligheid.

Zoals u inmiddels gewend bent, zal er extra toezicht worden gehouden op de hoeveelheid meegebrachte alcoholhoudende dranken. Kliko’s of (vis)bakken vol met drank komen niet langs de beveiliging. In verband met de toegankelijkheid mogen er geen partytenten op de stoep opgebouwd worden. En, tot slot, mag er de hele middag absoluut niet worden overgestoken. Ook niet als de paarden aan het inrijden zijn.

Vlag is feestelijk

De organisatie vraagt de bewoners aan het parcours– zoals gebruikelijk – de vlag uit te steken; het moment bij uitstek om de Harddraversvlag te tonen (zo lang de voorraad strekt voor € 15,00 te koop bij B&E IJzerhandel aan de Hagelingerweg 67).

Na de koers is de prijsuitreiking van de Aart Aarts Trofee bij Duineveld Transport in de Hoofdstraat (achter nummer 114). Deze prijsuitreiking is toegankelijk voor de leden van de Harddraverij Vereniging.

Tot slot, toegang tot de Kortebaan is gratis. Op vertoon van de Drafpas krijgen leden een programmaboekje gratis. U kunt zich daarvoor melden bij de verkopers langs de baan. De aanvang is 13.00 uur, maar de totalisator is al om 11.45 uur open. De start valt om 13.30 uur.

Sponsor: Repromat.

-België!

Meer

Tijd

(Donderdag) 13:00 - 18:00

Locatie

Hoofdstraat Kortebaan