Kortebaan Santpoort Immaterieel Erfgoed

Kortebaan Santpoort immaterieel erfgoed

De Harddraverij Vereniging Santpoort & Omstreken is ontzettend trots op de bijschrijving in de “Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland”. Met de bijschrijving toont de vereniging aan dat zij zich hard maakt om deze historische sport ook in de toekomst over te dragen op nieuwe generaties en te blijven werken aan de zichtbaarheid ervan. De lijst bevat circa 180 vormen van immaterieel erfgoed, waaronder ambachten, feesten en sociale praktijken.

Volgens Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland heeft de Harddraverij Vereniging Santpoort duidelijk aangetoond dat de Kortebaan voldoet aan de gestelde criteria. Belangrijk is dat de vereniging een gevoel oproept van identiteit en continuïteit. Tradities die van generatie op generatie worden doorgegeven, ontwikkeld én gepromoot. Het heeft te maken met gezien worden, met herkenning en met trots.

“De draverij in Santpoort is naast een sportieve wedstrijd ook een sociaal cultureel evenement. Het elkaar tijdens de draverij ontmoeten is voor de inwoners van Santpoort een belangrijk jaarlijks terugkomend feest”, schrijft de directeur M. van Baalen van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland aan de secretaris Henk Wieleman van de oudste kortebaan in Nederland.

Wieleman reageert trots: “Bij het historische feest dat wij rondom de Kortebaan in Santpoort organiseren zijn honderden vrijwilligers betrokken die zich belangeloos, zonder subsidie en met heel veel plezier al jaren lang inzetten. Dat was één van onze belangrijkste wapenfeiten om bijgeschreven te kunnen worden bij “Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland”.

Achterkant bierviltje

Om toegang tot dit Inventaris te verkrijgen moeten veel hordes genomen worden. Twee jaar geleden zijn vrijwilligers van de vereniging Peter Rauws en Ton Joosten, onder begeleiding van secretaris Henk Wieleman, aan de slag gegaan met het schrijven van het Erfgoed-borgplan. Wieleman: “Inschrijving is een serieuze zaak en past niet op de achterkant van een bierviltje. Er moeten verschillende hoofdstukken, vragenlijsten en bewijsmateriaal aangevoerd worden die door een onafhankelijke toetsingscommissie wordt beoordeeld. Denk daarbij aan vragen als: Wat houdt de kortebaan draverij precies in, oorsprong en historie, wie zijn er allemaal bij betrokken, hoe is de traditie in de loop van de tijd veranderd en aangepast aan de tijd. Welke hobbels zijn genomen om de overdracht van de traditie over te brengen naar volgende generaties?

Steeds als wij dachten dat wij een hoofdstuk hadden afgerond, kwamen er nieuwe vragen op ons af. Hulde aan Peter Rauws en Ton Joosten die zich niet hebben laten ontmoedigen om zich door deze administratieve berg heen te worstelen.”

Cluster

Harddraverij Lisse, Hillegom, IJmuiden, Nootdorp, Hoofddorp, Heemskerk, Assendelft, Warmond en Venhuizen zijn gelijktijdig ingeschreven. De mensen van de verschillende banen, die zich bezig hielden met het schijven van het Erfgoed-borgplan, zochten elkaar regelmatig op om kennis en ervaringen te delen. Resultaat is dat in één keer een heel cluster kon worden ingeschreven.

De Kortebaan in Santpoort, de oudste kortebaandraverij van Nederland, wordt ingeschreven in het “Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland” (foto: Joost Wouters).
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *